Malmin hanke 2019-2021 ja STEA:n avustusehdotukset vuodelle 2022

Malmin hanke 2019-2021 ja STEA:n avustusehdotukset vuodelle 2022

Olemme tänä vuonna odottaneet erityisellä jännityksellä STEA:n rahoituspäätöksiä varsinkin Malmin pajan suhteen, sillä olemme hakeneet hankkeena alkaneen pajan toiminnalle jatkorahoitusta. 

Malmin pajan toiminta on alkanut kolmivuotisena hankkeena STEA:n projektirahoituksella. Haave toisesta pajasta oli elänyt Leikkiväessä jo vuosia. Joka kauden alussa jouduimme sanomaan useille nuorille ja heitä ohjaaville työntekijöille, ettemme voi ottaa enempää kävijöitä. Samaan aikaan palautteet nuorilta, sidosryhmiltä ja muilta yhteistyökumppaneilta tukivat sitä, että toimintamme on vaikuttavaa ja tarvetta olisi enemmällekin. 

Kun vuonna 2018 aloimme suunnittelemaan ja tekemään rahoitushakemusta, saimme mukaan meille tärkeän ja läheisen yhteistyökumppanin: Kohtaus ry:n. Kohtaus järjestää kaupunkiolohuonetoimintaa nuorille aikuisille. Yhteistyön syventäminen yhteisten tilojen kautta oli uusi mahdollisuus tarjota nuorille aikuisille kokonaisvaltaisempaa tukea ja lisätä saman kohderyhmän kanssa toimivien tahojen yhteistyötä. Tämä erityinen yhteistyö huomioitiin myös STEA:ssa ja molemmat järjestöt saivat myönteisen päätöksen rahoitukselleen. 

Vuosina 2019-2021 Malmilla on tapahtunut valtavasti. Tilojen jakaminen Kohtauksen kanssa on ollut luontevaa ja nuoria tukevaa. Leikkiväen päivällä tapahtuvasta toiminnasta on voinut suoraan siirtyä jatkamaan Kohtauksen iltapainotteiseen toimintaan. Molempien yhdistysten työntekijät ovat tulleet nuorille tutuiksi, kun työntekijät ovat osittain samaan aikaan paikalla ja käyneet esittelemässä toimintaa nuorille. Työntekijöille on muodostunut laajempi työyhteisö, kun myös toisen yhdistyksen työntekijät ovat tulleet tutuiksi ja osaksi porukkaa. Yhteistyökumppanit ovat myös kehuneet järjestelyä ja yhdessä olemme vahva nuorten hyvinvointia edistävä toimija Malmin alueella. 

Hankkeen aikana Leikkiväen Malmin paja- ja kesätoimintaan on osallistunut lukuisia nuoria. Pajatoiminnan rakenne on tuonut rutiinia ja turvaa nuorille, jotka ovat olleet pitkään vain kotona tai joiden arkirytmi on ollut sekaisin. Päivät on aloitettu ja lopetettu yhteiseen piiriin, jossa jokaisella on tilaa jakaa ja kuulla muita. Keskellä päivää on järjestetty nuorille maksuton, yhteisöllinen ruokailu, mikä on ollut monelle keskeinen hyvinvointia lisäävä tekijä. Ruokailussa avustaminen ja uusien kasvisruokareseptien oppiminen on lisännyt arjen taitoja. Aamu- ja iltapäivällä on ollut erilaisia ryhmiä, joissa on oivallettu yhdessä vuorovaikutukseen ja stressistä palautumiseen liittyviä asioita, uskallettu alkaa unelmoida ja lähteä kohti omaa tavoitetta, sekä tietenkin leikitty ja tehty muuta luovaa. Erilaiset ryhmät lisäävät parhaimmillaan itsetuntemusta ja rohkaisevat omaa toimijuutta osana ryhmää. Päiviin on kuulunut myös yhteistoimisto, missä ohjaajien ja ryhmän tuella on voinut selvittää omaan elämään liittyviä asioita, esimerkiksi rahasotkuja tai asunnon etsimistä. Monet asiat ratkeavat ryhmissä, mutta tarjolla on ollut myös yksilöllistä tukea ja mukana kulkemista. 

Hankekauteen on kuulunut myös koko maailmaa järisyttänyt koronapandemia. Toimintaa on järjestetty kulloistenkin suositusten ja rajoitusten mukaisesti niin live-, etä- kuin hybriditoteutuksella. Leikkiväen ohjaajat ottivat pandemian alkaessa etäohjelmat käyttöön yhdessä päivässä. Ohjaajien rautainen ammattitaito on tullut entistä kirkkaammin esiin, kun toimintaa on sovellettu etäalustoille ja löydetty tapoja toteuttaa Leikkiväen toimintaa myös etänä. Omien unelmien edistäminen, luovat ryhmät, leikki ja jopa ruokailun järjestäminen onnistuivat myös etäaikana. Leikkiväen ytimessä on aina ollut aito, läsnäoleva ja kunnioittava kohtaaminen, mikä kantaa kaiken läpi ja auttaa luomaan luottamusta vaikeassakin elämäntilanteessa. Kohtaaminen ruudun kautta on ollut erilaista ja toive normaaliin palaamisesta on ollut voimakas. Siitäkin huolimatta saimme paljon kiitosta nuorilta: tuttu kohtaaminen, luottamus ohjaajien tukeen ja yhteys muihin jatkui myös etäaikana muiden palveluiden sulkeutuessa jopa kokonaan. Erityisen ylpeitä olemme siitä, että kaiken epävarmuuden ja pelon keskellä onnistuimme luomaan arkeen myös keveyttä ja iloa.  


Nyt joulukuussa 2021 taaksepäin katsoessa matkaan on mahtunut useita liikutuksen ja ylpeyden hetkiä. Maailmassa on tapahtunut monenlaisia mullistuksia, mutta Malmin paja on kasvanut ja kehittynyt, jatkaen Leikkiväen vuonna 2003 alkanutta toimintaa yhä useamman nuoren kanssa. Nuorten palautteita on ollut ilo lukea, olemme onnistuneet tukemaan heitä kohti omaa hyvinvointia ja jatkopolkuja joko koulutukseen, työhön tai muuhun itselle sopivaan suuntaan. Yhteistyö Kohtauksen kanssa on ollut hedelmällistä ja nuoria aidosti palvelevaa.  

Työ ei kuitenkaan valitettavasti tekemällä lopu. Nuorten saama tuki on heikentynyt koronapandemian vuoksi ja yhä useampi nuori on syrjäytymisvaarassa. Olemme kiitollisia, että saamme jatkaa Malmin pajan toimintaa STEA:n avustusehdotuksen turvin ja jatkaa nuorten aikuisten tukemista yhdessä Kohtauksen kanssa. Iloitsemme, että Leikkiväen pajatoiminnan jatko on turvattu myös Hermannissa. 


Pajojen saavutettavuustiedot verkossa

Pajojen saavutettavuustiedot verkossa

Verkkoväki-pienryhmää täydennetään vuodenvaihteessa

0