Verkkoväki alusta loppuun
Verkkoväki - lisää Leikkiväkeä Verkossa 2021-2024 -hanke tulee päätökseen elokuun lopussa. Kolmen vuoden hanke toteutettiin Stean rahoituksella. Verkkoväki sai alkunsa, kun Leikkiväessä havahduttiin korona-aikojen myötä, että etäryhmä palveli osaa kävijöistä erittäin hyvin. Joillekin nuorille aikuisille etätoimintaan osallistuminen oli helpompaa kuin paikan päällä toimivaan ryhmään. Vaikka ensin etäilyyn oli siirrytty vauhdilla ja pakon edessä, Verkkoväki-hanke toi Leikkiväelle mahdollisuuden paneutua etä- ja hybridimuotoiseen toimintaan perusteellisemmin.
Yhteenvetoa hankkeen kolmesta vuodesta
Kaikkiaan Verkkoväki-ryhmä alkoi uudella osallistujakokoonpanolla kolmena peräkkäisenä syksynä, ja vuoden vaihtuessa täydennettiin aina kulloistakin ryhmää. Verkkoväen toimintaan osallistuneet nuoret aikuiset olivat laajasti eripuolilta pääkaupunkiseutua. Verkkoväen erityisyys on ollut se, että ryhmäläiset ovat porrastaen siirtyneet kasvokkain tapahtuvaan toimintaamme kevätkaudella, tutustuen vähitellen Malmin toimitiloissa toimivaan isompaan perusryhmään.
Etänä aloittavalla pienryhmätoiminnalla on ollut tärkeä rooli Leikkiväen toiminnassa, sekä ylipäätään pääkaupunkiseudun nuorten aikuisten palveluiden täydentäjänä.
Verkkoväestä matkan varrella sanottua:
Itselle aivan täysin sopiva viime syksyn tilanteeseen, auttanut minua tosi paljon sosiaalisen kanssakäymisen ongelmissa, kuten sosiaalisessa ahdistuksessa. Vähitellen tapahtuvat livetapaamiset ovat pikku hiljaa auttaneet tottumaan myös kasvotusten tapaamiseen ja ulos menemiseen. Sain tukea myös kela/terapeutti/terveydenhuolto asioissa ja arjessa.
Oli paljon helpompi kohdata ihmisiä verkon kautta, vaikka kameran käyttö vähän ahdistikin alussa. Olen saanut rohkeutta sosiaalisiin tilanteisiin.
Hanke on tuonut Leikkiväen toimintaan etenkin sellaisia nuoria aikuisia, jotka ovat olleet pitkään kotona, eivätkä olisi suoraan pystyneet aloittamaan isommassa ryhmätoiminnassa. Sosiaalinen ahdistus, unirytmin ja kotoa lähtemisen haasteet ovat monen kohdalla todellisuutta, ja toimintakykyä merkittävästi alentavia tekijöitä. Se, että tapaamiset pidettiin verkossa ja päivät olivat lyhytkestoisia, vahvisti omaa pystyvyyden tunnetta sekä auttoi erilaisissa tilanteissa eteenpäin.
Jokaisesta Verkkoväki-ryhmästä noin puolet on jatkanut Leikkiväen omiin ryhmiin tai Kesäklubitoimintaan. Osan kanssa on yhdessä etsitty muita toimijoita ja tukimuotoja jatkoon. Joidenkin kohdalla seuraava askel on ollut suoraan opiskeluiden aloittaminen.
Verkkoväen oleellisimmat sisällöt
Verkkoväen tärkeimmäksi anniksi 2024 vuoden kevään palautekyselyn kautta nousivat seuraavat:
1. päiviin rytmiä ja mielekästä tekemistä
2. sosiaalisuutta, välillä pitkänkin yksinolon rinnalle
3. huumoria ja yhdessä nauramista
Verkkoväen loppuessa nousi myös useita asioita, joita osallistujat halusivat jatkaa omassa elämässään:
-erilaisia luovia taidejuttuja, käsinpuuhastelua ja askartelua
-säännöllisiä viikoittaisia yhteistoimisto- ja siivous -tuokioita
-ulkoilua ja ylipäätään kotoa liikkeelle lähtemistä
Monipuoliset tehtävät saivat ryhmiltä kiitosta. Vaikka kukin osallistuja osallistui omalta läppäriltä tai puhelimeltaan, ja toteutti ulkoilut kotinsa lähettyvillä, yhteiset tehtävät, läpikäynnit ja fiiliskierrokset nousivat niissä oleellisiksi.
Netissä toimivan pienryhmän vahvuudet
Turvallisen ilmapiirin luominen ja yksilötukiajat takasivat sen, että osallistujia ei pudonnut toiminnasta juurikaan kolmen vuoden aikana. Jotkut keskeyttäneistä nuorista ovat hakeneet tuonnempana mukaan muuhun toimintaamme.
Verkkoväki-hanke osoitti, että yllättävän moni luova toiminta, aina leikistä kuvallisen ilmaisun tehtäviin taipuu hienosti nettiympäristöön. Lisäksi tuntuma siitä vahvistui entisestään, että verkkoryhmätoiminta toimii tietyissä elämäntilanteissa oleville saavutettavammin kuin muunlaiset ryhmätoiminnan muodot. Osallistujat mainitsivatkin Verkkoväen vaihtoehdoksi usein kotona yksin olemisen ja mitään tekemättömyyden, eivätkä pitäneet realistisena vaihtoehtona suoraan livetoiminnassa aloittamista. Aloittamiskynnystä madalsi huomattavasti se, että voi osallistua kotoa, omasta turvapaikasta käsin.
Hankkeen ja hankevastaavan puolesta kiitos kuluneista vuosista
Verkkoväen hankevastaava Sasu kiittää lämpimästi kaikkia mahtavia Verkkoväen osallistujia ja yhteistyökumppaneita, rahoittajia, vierailevia ohjaajia, kollegoita sekä toimintaa mainostaneita tahoja.
On tullut aika jatkaa matkaa ja poimia Verkkoväen käytännöistä ja oivalluksista parhaiten jatkossa sovellettavat. Esimerkiksi viikoittainen omien asioiden edistämiseen keskittyvä etäyhteistoimisto on sangen käyttökelpoinen käytäntö myös sosiaalialan ammattilaisillekin. :) Muiden tarjoama kannustus ja tietojen jakaminen antaa kummasti voimaa arjen askareiden toteuttamiseen.
Toivottavasti erilaisten verkko- ja hybridimallisten ryhmien arvo nähdään jatkossakin, ja niitä kehitetään nuorten aikuisten toiveita ja tarpeita kuunnellen!
P.S. Leikkiväen syksyllä alkaviin ryhmiin, Malmin ja Kallion toimipisteille, on haut parhaillaan käynnissä, joten nyt on hyvä aika ottaa yhteyttä toimipisteisiimme.