Vuosi 2021 - jo toinen vuosi koronaa ja sen vaikutukset nuoriin

Vuosi 2021 - jo toinen vuosi koronaa ja sen vaikutukset nuoriin

Vuoden 2021 Leikkiväen toimintaa on järjestetty koronatilanteesta johtuvien rajoitusten vuoksi lähi-, etä- ja hybriditoimintana. Toiminta on järjestetty pääsääntöisesti Google Meet-alustalla ja sen lisäksi on hyödynnetty muita alustoja, kuten Padlettiä tai Jamboardia. Toiminta on pyritty mukauttamaan etäohjelmille sopivaksi ja monia hyviä onnistumisia on koettu tähän liittyen. Kävijöiltä on myös kysytty heidän tarpeita ja toiveita, joita on pystytty kuuntelemaan hyvin toimintaa järjestettäessä. 

Koronatilanteen pitkittymisen vaikutus nuorten hyvinvoinnin laskuun on näkynyt toimintaan osallistumisessa. Moni on ilmaissut, että etäillessä kotoa poistuminen saattaa jäädä kokonaan väliin. Rytmin luominen ja ylläpito on ollut haasteellista, minkä lisäksi kotoa poistuminen on vaikeutunut. Yhteydenpito on ollut välillä haastavaa, sillä monet kävijät ovat kuormittuneet jatkuvasta informaatiotulvasta: viestien määrä, niiden lukemiseen keskittyminen ja sisälukutaito ovat haastaneet. Nuoria on tuettu tarjoamalla yksilötukea, lainaamalla välineitä ja tukemalla muiden tarvittavien palveluiden saamisessa. Toiminnan perustavoitteiden lisäksi etätoiminnassa on tavoiteltu nuorten omassa kodissa toimimista, sieltä poistumista, uuden rytmin luomista ja ylläpitoa. 

Koronatilanteen jatkuessa psykiatristen palveluiden ja psykoterapeuttien vastaanotot ovat ruuhkautuneet. Lääkäriaikojen saaminen on ollut hankalaa ja vaikka olisi saanut lähetteen psykoterapiaan, toimintaterapiaan tai nepsyvalmennukseen, on asiakkaita vastaanottavien työntekijöiden löytäminen on ollut haastavaa. Tämä on näkynyt myös nuorten uupumisessa ja yksinäisyyden kokemuksessa. 

Koronatilanteen jatkuessa ja pitkittyessä nuorten toiveikkuus on laskenut huomattavasti. Kouluun tai työhön hakeminen ei ole tuntunut realistiselta vaihtoehdolta monelle. Koulujen toimiessa etänä, on opinnoista odotettu sosiaalisuus ja mahdollisuus liveopetukseen sekä tukeen puuttunut, joten moni ei ole uskaltanut hakea opiskelemaan. Nuoria on tuettu jatkopolkujen etsimisessä ja niille hakeutumisessa, mutta samalla pitkäkestoisen ja joustavan tuen merkitys on noussut esille yhä merkittävämmin. 

Positiivisena ilmiönä on noussut kävijöiden välinen vuorovaikutus etäalustalla. Ryhmässä tapahtuvan keskustelun lomassa on etäohjelman chat-osiossa voitu käydä yhtäaikaista keskustelua. Kasvokkain tapahtuvassa toiminnassa toisen puheenvuoroon kommentoiminen tai toiselle tuen osoittaminen ei ole ollut yhtä aktiivista. Etänä nuoret ovat uskaltaneet tukea ja kannustaa toisia, jakaa ideoita ja ottaa osaa toisen vaikeuksiin kirjoittamisen kautta. Tämä kävijöiden aktiivisuus suhteessa toisiinsa on varmasti rikastuttanut toimintaa. 

Moni nuori on ilmaissut, että koronan vaikutuksista puhutaan kuin ne olisivat vaikuttaneet vain vuonna 2020 ja tilanne olisi nyt normalisoitunut. Kuitenkin koronatilanteen pitkittymisen vaikutukset ovat alkaneet näkyä todenteolla vasta vuonna 2021, kun epävarmuus tulevasta onkin vain jatkunut. Leikkiväessä tämä on pyritty huomioimaan ja tarjoamaan tarvittavaa tukea toiminnassa. Yhteisöllisen ja joustavan tuen merkitys on tullut vahvasti näkyviin.

Kesätoiminta 2022 ja toimintaan hakeutuminen

Kesätoiminta 2022 ja toimintaan hakeutuminen

Pajojen saavutettavuustiedot verkossa

Pajojen saavutettavuustiedot verkossa

0