Ensisijainen tavoitteemme Leikkiväessä on se, että nuori aikuinen oppisi käyttämään tukenaan ryhmää ja pyytämään asioita ryhmältä. Yksilöllistä tukea annetaan tarvittaessa mm. arjen asioiden hoitamiseen sekä spontaaneissa tilanteissa esimerkiksi silloin, kun kävijällä on päällä akuutti kriisi, jonka takia on vaikea keskittyä.
Annamme Leikkiväen kävijöille työkaluja omien tunteiden ja tarpeiden tunnistamiseen, tunteiden säätelyyn ja harjoittelemme vuorovaikutustaitoja yhdessä. Osa Leikkiväen ohjaajista on kouluttautunut rakentavan vuorovaikutuksen menetelmään.
Vinkki: Kohdassa 4. Yhteisöllisyys ja vuorovaikutustaidot kerrotaan rakentavan vuorovaikutusprosessin hyödyntämisestä Leikkiväessä.
Tunteiden hallintaan ja säätelyyn saattaa liittyä vahingollisia uskomuksia. Vahingollisten uskomusten mukaan jotkut tunteista olisivat huonoja tai pahoja, ja niitä tulisi välttää tai ne pitäisi jopa tukahduttaa. Moni Leikkiväen nuori aikuinen vasta opettelee säätelemään tunteitaan. Meidän tärkeä tehtävämme on kertoa, että kaikkia tunteita saa tuntea.
Tarvelähtöisessä vuorovaikutuksessa keskeistä on ymmärtää, että tunteilla on tärkeä tehtävä: ne kertovat, mitä tarvitsemme. Jos jokin tarpeemme jää tyydyttämättä, saatamme kokea ärsyyntymistä, uupumista tai yksinäisyyttä. Jos tarpeemme tyydyttyvät, saatamme kokea iloa, levollisuutta ja rakkautta.
Jos torjumme tunteet, joita olemme oppineet pitämään kielteisinä ja estämme itseämme esimerkiksi suuttumasta, kehomme jännittyy äärimmilleen taistelussa tunteita vastaan. Tämä itsessään aiheuttaa erilaisia mielenterveyden häiriöitä.
“Tunteita voisi verrata auton kojelaudan merkkivaloihin. Jos merkkivalo syttyy, sitä ei voi vain ohittaa “onpa huono valo, peitän sen tai päätän olla katsomatta sitä”. On selvitettävä, mistä auton tarpeesta merkkivalo kertoo, sillä muuten auto voi hyytyä. Mutta se, missä ja miten asiaa tutkii, riippuu merkkivalosta. Toiseen pitää reagoida heti tien päällä, toinen malttaa odottaa perille pääsyä.
Myös strategia pitää valita tarpeen mukaan. Bensavalon syttyessä menemme tankkaamaan, silloin ei auta viedä autoa huoltoon.”
– Vilhelmiina Suvilinna, Leikkiväen toiminnanjohtaja, ohjaaja
Lue seuraavaksi: