Miten tunnistamme tarpeen tunteen takaa?

Yksi tärkeimmistä tavoitteistamme Leikkiväen toiminnassa on oppia tunnistamaan omia ja toisten tarpeita. Kaikilla ihmisillä on joukko yhteisiä perustarpeita, kuten tarve ravintoon, lepoon, lämpöön ja hyväksyntään. 

Näiden lisäksi meillä on paljon muitakin tarpeita, paljon enemmän kuin osaamme aluksi ajatella.

Kävijät saavat oppia tunteista ja tarpeista Leikkiväessä luennoilla. Lisäksi teemaa käsitellään lukuisissa alku- ja loppupiireissä, ryhmissä ja yksilökeskusteluissa. Erilaiset käsittelytavat ja toisto vahvistavat osallistujien kykyä havainnoida itseään, tunteitaan ja tarpeitaan.

”Kun ekan kerran kuulee tunteista ja tarpeista, se voi olla aluksi järkyttävääkin. Isoimmat oivallukset tulevat yleensä ajan kanssa. Leikkiväessä omien tunteiden ja tarpeiden havainnointia vahvistetaan moniaistisesti ja monella tapaa. Luennoilla on tärkeä sijansa, mutta välillä auttavat myös konkreettiset työvälineet.”

– Ninja Kuosmanen, ohjaaja

Meillä on erilaisia strategioita tyydyttää omia tarpeitamme, mutta aina valitsemamme strategiat eivät ole toimivia. Olemme kehittäneet Leikkiväessä erilaisia harjoituksia, joiden avulla opimme sanoittamaan omia tarpeitamme ja tunteitamme sekä pohtimaan strategioitamme eri tarpeiden tyydyttämisessä.

Harjoitus 1: Tunnesanavaraston kartuttaminen

Usein jämähdämme käyttämään vain yhtä tai kahta sanaa tunteistamme ja erehdymme siksi niputtamaan tunteetkin vain yhdeksi ja samaksi. Saatamme esimerkiksi kuvata tunnettamme sanalla ”ahdistaa”.

Tarvitsemme erilaisia sanoja, joita tunnustella, ja joiden avulla havainnoida ja ilmaista sitä, mitä meissä tapahtuu. Tällä yksinkertaisella tehtävällä kartutetaan tunnesanavarastoa.

Tehtävänanto: Kirjoita niin monta tunnesanaa, kuin osaat nimetä. Aikaa 2 minuuttia.

Toteutus: Käydään läpi kaikki kirjoitetut tunteet, jonka jälkeen osallistujille jaetaan tunne- ja tarve-lista.

Jos klikkaat kuvaa, aukeaa pdf.

 
 

Lista auttaa hahmottamaan, kuinka paljon erilaisia tunteita on. Jos meillä ei ole käytössä kuin muutama sana kuvaamaan, mitä tunteita meissä liikkuu, ei kokemuksemme pääse muuntumaan. 

Harjoitus 2: Tunne–tarve puutarha

Tätä harjoitusta on tehty Leikkiväessä mm. kuva- ja kirjoitusryhmässä. Ryhmä kokoontuu viikoittain, joka toisella kerralla piirretään esimerkiksi puuväreillä tai tusseilla, joka toisella viikolla tehdään erilaisia luovia kirjoitusharjoituksia.

Toteutus: Ensin selvitämme tunne–tarve-listan avulla, mitä tunteita osallistujilla on juuri nyt. Näistä tunteista pyydetään piirtämään tunnekasveja. Jokainen kasvi kuvastaa yhtä tunnetta.

Kun tunnekasvit on piirretty, piirretään kasville maan alle juuret: mitä tarpeita tunteiden taustalla on? Kasvin juuret ovat näitä tarpeita.

Esimerkiksi tunnekasvin ”uuvahtanut” tarvejuuria voivat olla vaikka ”tarve lepoon” ja ”tarve itseilmaisuun”.

Harjoitus 3: Kysytään tunteista, tarpeista tai strategiasta

Leikkiväessä kokoonnutaan päivittäin alku- ja loppupiiriin ja tehdään yhdessä pieni kysymysharjoitus. Usein kysymyksiä esitetään liittyen tunteisiin, tarpeisiin tai strategioihin.

Esimerkkikysymyksiä:

  • Mitä tunnetta haluaisit kokea enemmän ja mikä tarve sen taustalla voisi olla?

  • Mikä tarve on tyydyttynyt erityisesti viime aikoina?

  • Kerro jostakin hetkestä, jossa koit [jokin tunne] – mikä tarve siellä taustalla oli?

  • Mikä tarve on tyydyttämättä, ja mikä on strategiasi tänään sen tyydyttämisessä?

Harjoitus 4: Strategia-kollaasi

Tämän visuaalisen harjoituksen tarkoituksena on miettiä strategioita oman tarpeen tyydyttämiseksi.

Ensin valitaan tarve, jota haluaisi omassa elämässään tyydyttää. Lehdistä leikataan ja revitään kuvia, jotka kuvastavat erilaisia tapoja ja toimintoja, joilla voi tyydyttää kyseistä tarvetta. 

Luodaan kuvista kollaasi.

Harjoitus 5: Hiljainen kävely ja kirjoitus  – aiheena tunne ja tarve

Kävelyharjoituksia tehdään Leikkiväessä etenkin kesäisin. Lähdemme n. 20–30 min kävelylle.

Ohjeena on kävellä mahdollisimman hitaasti ja hiljaisuudessa, ja jos tuntuu mielekkäältä, tehdä pieni läsnäoloharjoitus havainnoimalla hetkittäin esimerkiksi jalkapohjia, hengitystä, ääniä tai tuoksuja.

Kävelyn jälkeen asetumme johonkin mukavaan kahvilaan ja kirjoitamme ajatuksia tajunnanvirtamaisesti jostakin esiin nostetusta tunteesta ja tarpeesta, esimerkiksi 5+5 minuuttia. 

Kirjoituksia ei sellaisenaan jaeta toisille, mutta lopuksi keskustellaan yhdessä siitä, millaista tällä kertaa oli. Jokainen jakaa omasta tekstistään sen verran kuin itsestä tuntuu hyvältä.

Harjoitus 6: Tunne- ja tarve-haikuja

Tässä harjoituksessa etäännytetään tunteet ja tarpeet itsestä. Valitaan voimakorteista yksi tunne tai yksi tarve ja kirjoitetaan siitä haiku.

Huom! Haikurunon kirjoittaminen on yllättävän palkitsevaa. Kokeile! 

”Omien tunteiden hahmottamisen kautta on mahdollista tunnustella, mitä tarpeita tunteiden alla mahdollisesti on. Tässä apuna toimivat hyvin kortit, joihin on listattu erilaisia tunteita ja tarpeita. Listojen sanoja voi lueskella ja samalla havainnoida, mitä itsessä tapahtuu ja mikä sanoista resonoi.”

– Elina Rinne, ohjaaja

Lue seuraavaksi: