Nuori nainen makaa lattialla ja hymyilee.

Painotyyny ja painopeitto auttavat rauhoittumaan 

Pitkäaikainen stressi ja kuormitus voivat keikauttaa kehomme hermoston säätelymekanismien toimintaa. Tällöin aistimme ärsykkeitä voimakkaammin ja saatamme myös reagoida niihin herkästi verrattuna tilanteeseen, jossa olemme saaneet levätä ja palautua rauhassa. 

Myös trauma ja posttraumaattinen stressi vaikeuttavat mielekästä sensoristen ärsykkeiden ja tunteiden säätelyä.

Kehomme saattaa olla jatkuvassa ylivireystilassa, mikä voi ilmetä esimerkiksi motorisena levottomuutena. Tällöin paikalleen rauhoittuminen voi tuntua jopa mahdottomalta. Pitkään jatkunutta ylivireystilaa seuraa yleensä alivireys, jopa jähmettyminen tai lamaantuminen. 

Joskus kävijöillä herää voimakkaita tunteita kriisitilanteissa ja niistä selviytymisessä. Silloin on tärkeää saada mieltä rauhoitettua, ja se tapahtuu helpoiten kehon kautta. Esimerkiksi yksilökeskustelussa voidaan apuna käyttää painotyynyä. 

“Kun nuorella nousee pintaan voimakkaita tunteita, ohjaaja voi pyytää nuorta ottamaan tyynyn syliinsä ja kertoa tälle samalla, miten se vaikuttaa kehoon. Nuorta auttaa sekä ohjaajan rauhallinen olemus, tarjottu tuki asian käsittelyyn sekä tieto siitä, että keho voi rauhoittua.”

– Vilhelmiina Suvilinna, Leikkiväen toiminnanjohtaja, ohjaaja

Painotyyny helpottaa osallistumista ryhmätoimintaan

Monella Leikkiväen kävijällä on vaikeuksia unen, vireystilan säätelyn sekä palautumisen kanssa. Painopeitto ja -tyynyt ovat toiminnassamme auttaneet elvyttämään kävijöiden säätelymekanismeja takaisin lähemmäs optimia. 

Leikkiväessä painotyynyjä voi käyttää lähes minkä tahansa toiminnan aikana. Jos on levoton tai ahdistunut olo, tyynyä voi pitää sylissään esimerkiksi ryhmän aikana tai puhuessaan muille. Painopeiton tai -tyynyn tuoma sensorinen palaute antaa keholle viestiä, että nyt voi pysähtyä tähän hetkeen ja rentoutua. Painotyynyn pitäminen sylissä auttaa laskemaan kierroksia, jolloin osallistuminen ryhmätilanteeseen onnistuu helpommin. 

“Painotyynyt on nimetty hauskoilla nimillä ja ne esitellään uusille kävijöille kertoen, että Teuvo-tyynyn saa ottaa syliin, jos stressaa tai haluaa kokeilla rauhoittaisiko se oloa uudessa tilanteessa.”

– Vilhelmiina Suvilinna, Leikkiväen toiminnanjohtaja, ohjaaja

Koska olemme yksilöitä, kaikille painopeitto tai -tyyny ei tuo apua, vaan painon tunne saattaa jopa lisätä ahdistuksen tunnetta. Painopeiton käyttöä ei suositella lainkaan henkilöille, joilla on hengitys- tai verenkiertoelimistön sairauksia.

Leikkiväen pajoissa valmistetaan painotyynyjä. Tue toimintaamme ostamalla painotyyny.

Lue seuraavaksi