Leikkiväen kävijöillä saattaa olla huonoja kokemuksia kirjoittamisesta koulussa. Ohjaajan onkin tärkeää painottaa, että tavoite ei ole luoda taidetta eikä tuotosta arvioida – nyt ei olla äidinkielentunnilla. Leikkiväessä halutaan päästä eroon lopputulokseen tähtäävästä luomisesta.
Usein kirjoitusharjoitus on varsin yksinkertainen. Suosimme selkeää, rajattua aihetta tai aikarajoitetta, sillä se helpottaa tekemistä.
Esimerkiksi
Valitse jokin sana voimakorteista ja kirjoita haiku nostamasi sanan inspiroimana.
Lähdetään ulos. Jokainen etsii 10–20 sanaa ja kirjoittaa runon tai jutun, joka sisältää nämä sanat.
Kun tehtävä on tehty, annetaan mahdollisuus lukea teksti ääneen muille. Aina on ok kieltäytyä. Jos jonkun lukema teksti tuntuu kolahtavan muihin, otetaan aikaa keskustelulle ja kaikki saavat kertoa, mitä ajatuksia heräsi. Usein käy ilmi, että itsellä on jokin sama kokemus kuin kirjoittajalla.
Toisen tekstiä on usein helpompi kehua kuin antaa tunnustusta omalleen tai kuulla kehuja omastaan.
”Ajan myötä luovien menetelmien avulla työskentelystä tulee samaan aikaan jännittävää, ihanaa ja merkityksellistä. Harjoituksista tulee kokemus aikaansaamisesta ja siitä, että on osannut tehdä. Ja kun saa palautetta muilta, aikaa myöten itsekritiikkikin vähenee. Yhdessä olemisella ja vuorovaikutuksella on iso rooli.”
– Ninja Kuosmanen, ohjaaja