Leikkiväen toiminnassa käytetään kuvallisia menetelmiä viikoittain. Pajoissa on käytössä mm. maaleja, musteita, liittuja, peitevärejä, muovailumassaa, askarteluvälineitä, savea… Joskus piirtämisen tai maalaamisen taustalla kuunnellaan musiikkia tai käytetään tarinaa. Välillä tehdään yhdessä ryhmänä jokin isompi työ.
Joillakin kävijöistä on vahvat taidot jo ennestään, osa ei ole tehnyt mitään kuvallista ilmaisua peruskoulun jälkeen. Kävijöiden lähtötasolla ei ole väliä, tärkeintä on päästää irti suorittamisesta ja uskaltautua kokeilemaan uusia välineitä ja materiaaleja. Olennaisempaa kuin lopputulos on se, että kävijät pääsevät tekemisen makuun.
”Joskus saatetaan aloittaa niin, että piirretään itselle heikommalla kädellä tai piirretään hetki silmät kiinni. Tavoite on päästä tekemiseen kiinni paineettomammin.”
Sasu, ohjaaja
Luovat menetelmät voivat toimia tärkeänä itseilmaisun välineenä. Monet luovat tehtävät Leikkiväessä tukevat suoraan itsetutkiskelua – maalatessa tai askarrellessa voi pohtia oman elämän asioita. Tärkeä tehtävä on myös ryhmällä ja tehtävien purulla. Kävijät pääsevät näkemään, mitä muut ovat tehneet ja saavat myös rohkeutta näyttää omia töitään.
Leikkiväen ohjaajilla on erilaista taustaosaamista luovista menetelmistä.
”Itselläni on yhteisöpedagogin ja nuoriso- ja vapaa-ajanohjaajan koulutuksen lisäksi keramiikan artesaanin tutkinto. Tällä hetkellä opiskelen taideterapiaohjaajaksi. Leikkiväen ohjaajilla on paljon erilaisia luovan ilmaisun taitoja, jotka ovat karttuneet opintojen tai omien harrastusten kautta.”
Sasu, ohjaaja
Tärkeämpää kuin se, että ohjaaja itse osaa tehdä kuvallisia töitä, on pystyä luomaan sellainen ilmapiiri, jossa kynnys tekemiseen madaltuu. Kuvallisten tehtävien pitää olla sellaisia, että jokainen pystyisi osallistumaan. Kaikki tekemisen tavat ovat Leikkiväessä ok – tehtävänantoja voi ja saa soveltaa luovasti!
Tehtävä 1: Tämän hetken mielenmaisema
Aluksi jokainen valitsee kortin (Leikkiksen oma leikekuvasarja maisemista), jonka kokee jollain lailla kuvastavan omaa mielenmaisemaa. Kortit esitellään vuorotellen. Esittelykierroksella kerrotaan, mikä kortissa oli sellaista, joka kuvastaa omaa sen hetkistä mielenmaisemaa tai miksi valitsi kortin.
Tämän jälkeen annetaan tehtäväksi maalata oma senhetkinen mielenmaiseman akryylimaaleilla alustaan teipattuun paperiin. Tässä harjoituksessa maalasimme sormin muovihanskat kädessä. Apuna ja inspiraationa voi käyttää aiemmin valitsemaansa kuvaa, muttei ole pakko pitäytyä vain siinä. Työn saa halutessaan viimeistellä pensselillä.
Tehtävä 2: Lanka-mustemaalaus Verkkoväki-ryhmän kanssa
Aluksi annetaan ohjeet lanka-mustemaalauksen tekemiseen. Ohjaaja voi näyttää itse, miten tekniikka toimii käytännössä tai hän voi näyttää lyhyen mallivideon Youtubesta (Vantaan kuvataidekoulu).
Halutessaan kuvaa voi jatkaa myös vesivärein tai käyttää erivärisiä musteita.
Lopuksi katsotaan yhdessä kaikkien töitä ja käydään loppukierros, jossa vastataan kysymykseen: millaista oli tänään tehdä ja osallistua toimintaan livenä?
Tehtävän tavoitteet:
paineeton ja rento luova tekeminen (ilman että lopputulosta voi täysin hallita)
uuden tekniikan ja välineiden kokeilu
ryhmäläisten tutustuminen livenä ja kuulumisten jutustelu tekemisen lomassa.
Tehtävä 3: Ulkoilu- ja valokuvaustehtävä etänä Verkkoväki-ryhmän kanssa
Ryhmä lähtee yhtä aikaa ulkoilemaan, eli kukin ryhmäläinen lähtee ulkoilemaan omaan lähiympäristöönsä. Osallistujia neuvotaan kuljeskelemaan rauhassa ja valitsemaan mahdollisesti itselle hiukan tuntemattomampi reitti.
Tehtävä: Ota ulkoilun aikana vähintään kolme kuvaa:
Ota kuva jostain mikä on mielestäsi kiinnostavaa
Ota kuva jostain mikä on mielestäsi kaunista
Ota kuva jostain mikä on mielestäsi rumaa
Sovitaan myös, milloin ryhmä palaa takaisin linjoille. Kuvat kootaan verkossa yhteen paikkaan, esimerkiksi yhteiselle padletille.
Käydään yhteisiä kierroksia, joissa jokainen esittelee ja kertoo kuvistaan. Keskustellaan myös, oliko helppoa tai vaikeaa löytää juuri tämä aihe.
Tehtävä 4: Savitöitä Lauttasaaressa
Leikkiväen pajoilta on jo vuosien ajan käyty tekemässä keramiikkaa Helsingin nuorisopalvelussa työskentelevän keraamikko ja nuoriso-ohjaaja Sari Parviaisen opastuksella. Aiemmin Leikkiväkeläiset kävivät tekemässä keramiikkaa Harjun nuorisotalossa, ja nykyään Lauttasaaren nuorisotalo Apajassa.
Keväällä 2023 Malmin pajalaiset käyvät tekemässä keramiikkaa yhteensä 10 kertaa, ja syksyn 2022 aikana puolestaan Kallion pajalaiset kävivät vastaavanlaisen setin. Yhteistyössä on voimaa.
Kuvat alla ovat tammikuun 2023 kerralta, tehtävänä oli tällöin veistosten teko.
Leikkiväen toiminnassa käytetään muutenkin savea sekä erilaisia muovailumassoja luovissa tehtävissä. Ryhmissä on tehty mm. omia voimahahmoja ja metsäaiheisia mielikuvatehtäviä. Koska Leikkiväen tiloissa ei ole omaa keramiikkauunia, käytämme yleensä itsestään kovettuvaa savea. Tällaisten savitöiden tekeminen onnistuu hyvin myös Verkkoväki-pienryhmässä etänä, kun materiaalit on jaettu osallistujille etukäteen. Valmiit teokset voidaan maalata ja koristella esimerkiksi akryylimaaleilla ja lakata lopuksi.