Miten mieli reagoi stressiin?

Leikkiväen kävijät saavat tietoa siitä, mitä ihmisen aivoissa tapahtuu uhkaavassa tilanteessa ja miten kehomme reagoivat stressiin. Tieto omasta luonnollisesta reaktiosta on olennaista stressinsäätelyn oppimiselle. 

Tiedon kartuttamisen lisäksi iso osa Leikkiväen toiminnasta tähtää stressireaktiosta palautumiseen. Leikkiväki tarjoaa kävijöille yhteisön, jossa tunne turvasta voi vahvistua ohjaustilanteissa ja vuorovaikutuksessa muiden kanssa.

Nykyään puhutaan paljon neuroplastisuudesta. Sillä tarkoitetaan aivojen kykyä muuntautua – hermostoon ja aivoihin voi vaikuttaa läpi elämän. Voimme oppia aiempaa rauhallisemman ja luottavaisemman tavan olla olemassa huolimatta aikaisemmista turvattomuuden kokemuksista. 

Stressireaktiota kuvaillaan Leikkiväessä ymmärrettävästi

Kun olemme rauhallisessa ja turvallisessa tilanteessa, tieto kulkee aivoissamme tiettyä reittiä ja sitä käsitellään aivojen komentokeskuksessa eli etuotsalohkossa. Tiedon käsittely on harkittua ja loogista, ja voimme oppia uutta. Tällaisessa tilanteessa tiedon käsittelyn puikoissa on etuosalohkomme, eli rationaalinen "toimitusjohtaja".

Kun olemme vaarassa, keskiaivojen mantelitumake antaa hälytyksen ja siirtää tiedon ikään kuin oikotielle. Tällöin mantelitumake ottaa komentoonsa aivojen tärkeät alueet. Tämä oikotie on sekä nopeampi että ei-tiedollisempi tiedonkäsittelyn reitti. Sen tehtävä on valmistaa elimistömme nopeasti joko pakenemaan tai taistelemaan. Tässä hälytystilassa olemme automaattisen tunnereaktion armoilla.

Mantelitumakkeen ja etuotsalohkon välinen vuoropuhelu säätelee koko sosiaalista elämäämme. Herkästi reagoiva mantelitumake voi hankaloittaa huomattavasti ihmissuhteita ja vuorovaikutusta toisten kanssa. Etuotsalohkolla on silloin tärkeä tehtävä pitää yllä tietoisuutta ja ymmärrystä ja rauhoittaa mantelitumakkeen reaktioita. 

Manteritumakkeen ja etuotsalohkon kehittyminen

Etuotsalohkoa, eli sisäistä toimitusjohtajaamme, on vaikea pitää puikoissa, sillä se on tullut mukaan tietojenkäsittelyyn paljon mantelitumaketta myöhemmin. Mantelitumake on valmis jo ennen syntymäämme, kun taas etuotsalohko kehittyy vähitellen ja on valmis vasta noin 25 vuoden iässä. 

Toimintaamme lapsina ja nuorina ohjaa siis mantelitumake. Siksi tasapainoisen tunne-elämän kehitykselle on tärkeää, että saamme lapsena tukea stressireaktion säätelyyn ympäristön aikuisilta. Kehitykselle on tärkeää kanssasäätely, jotta lapsi oppii palautumaan tunne- ja stressipiikeistä. 

Vaikka mantelitumakkeen hälytys tutkitusti häiritsee etuotsalohkon toimintaa, voidaan etuotsalohkon kestävyyttä harjoittaa sopivalla haasteella turvallisessa ympäristössä – iästä riippumatta. Tällöin sen kyky pysyä päällä haasteellisissakin tilanteissa vahvistuu. 

Leikkiväessä kävijöille annetaan tietoa stressiprosessista ja sen vaikutuksista kehoon, ajatteluun ja kykyyn toimia. Lisäksi autamme ymmärtämään omia yksilöllisiä stressireaktioita ja havainnoimaan, mikä ne laukaisee. Tämä lisää hyväksyntää – jo pelkästään tieto siitä, että on mahdollista vaikuttaa oman kehon ja mielen tilaan, voimaannuttaa.

Yksi apuvälineistä, joiden avulla autamme Leikkiväen kävijöitä ymmärtämään stressiprosessia ja sitä, mitä itsessä tapahtuu, on EASEL-tunnetaitomenetelmän toleranssiympyrä, Leikkiväessä tuttavallisesti stressiympyrä. 

Lue seuraavaksi: