Kuusi aikuista ihmistä leikkii sisätilassa yhdessä eri asennoissa: yksi makaa maassa ja pitää käsiään nostavaa seisovaa naista jaloista kiinni, yksi mies heittäytyy, yksi nauraa leveästi.

Leikkiin heittäytyminen vaatii turvallisen ympäristön 

Leikkiväessä leikkiminen on normaalia, mutta onhan se silti aina aikamoisen jännittävää ja kutkuttavaa! Leikin avulla voi tutkia erilaisia teemoja, aisteja, kehollisuutta ja liikettä, äänenkäyttöä ja rytmejä. Leikkiminen voi edistää sanatonta vuorovaikutusta, spontaania itseilmaisua, luovuutta, yhteyttä muihin ja on usein hulvattoman hauskaa. 

Leikkiväessä yhden ryhmäkerran kaari kulkee yleensä niin, että alkuun otetaan lämmitteleviä ja viritteleviä harjoituksia, kuten esimerkiksi hippoja tai hernepussien heittelyjä. Lämmittelyn jälkeen saatetaan tehdä draama- tai improvisaatioharjoituksia. Loppuun sopii esimerkiksi rentoutusharjoitus ennen kuin päätetään ryhmä loppukierroksella. 

Leikkiessä on vaikea olla muuta kuin läsnä hetkessä ja fokusoitua käsillä olevaan tekemiseen. Parhaimmillaan leikkiessä syntyy yhteinen maaginen tila, jossa luodaan yhdessä jotain ihmeellistä – ja aivan päätöntä.

– Ninja Kuosmanen, ohjaaja

Leikkiin heittäytyminen vaatii turvallisen ympäristön. Pitää olla ok mokata, ja pitää olla mahdollisuus osallistua juuri sen verran kuin haluaa. Ketään ei voi pakottaa leikkiin.

Lue lisää ajatuksesta leikin ja Leikkiväen taustalla

Tässä muutama leikki, joita leikimme Leikkiväessä:

Hernepussien heittely

Yksi kestosuosikkileikeistä on hernepussien heittely. Tämä leikki sopii kaikenikäisille. Osallistujia on hyvä olla vähintään kuusi.

Hernepussien heittely toimii jään rikkojana ja tilanteen vapauttajana, ja monilla kävijöillä se on toiminut hyvin myös akuutin stressin tai ahdistuksen lievittäjänä.

Tarvikkeet: 5–20 hernepussia.

Toteutus: Asetutaan rinkiin. Aloittaja ottaa ensimmäisen hernepussin ja valitsee kenelle heittää sen. Pussin koppaava heittää sen eteenpäin seuraavalle valitsemalleen henkilölle. Tätä jatketaan kunnes jokainen on saanut heittää hernepussia ja ensimmäinen hernepussi palaa takaisin aloittajalle.

 Pointtina on katsoa reitti, jota hernepussi kulkee, ja laittaa leikkiin vähitellen lisää pusseja kulkemaan samaa reittiä. Hernepussin saa siis aina tietyltä henkilöltä ja sen heittää itse aina tietylle henkilölle. Pusseja voi lisätä leikkiin niin paljon kuin ilmatilaan mahtuu, osallistujamäärään asti.

Leikkiä voidaan varioida niin, että yhtäkkiä vaihdetaan leikin suuntaa. Tai laitetaan jokin väline kiertämään käsissä tai jaloissa samaan aikaan. 

”Meillä Malmilla on käytössä kaksiväriset hernepussit, molemmille on omat reittinsä ja välillä suuntaa vaihdetaan kesken leikin. Samaan aikaan kokeillaan kävellä ympyrässä. Leikit, joissa pitää keskittyä ja joissa kaikki mokaavat, toimivat hyvin. Hernepussien heittelyssä tulee suorastaan vuorovaikutuksellinen hulluus – hurjan hauskaa.”

 – Ninja Kuosmanen, ohjaaja

Tue Leikkiväen työtä ja osta pajalaisten tekemiä hernepusseja!  

Ääni-improvisaatio

Leikkiväessä käytetään myös tarinateatteria ja tehdään erilaisia improvisaatioharjoituksia, mm. ääni-improvisaatioita. Tässä yksi harjoitus.

Toteutus: Asetutaan yhdessä makaamaan lattialle ympyrään, päät kohti keskustaa. Ohjaaja pyytää miettimään jotakin äänimaisemaa, esimerkiksi viidakkoa. Äänimaisemaa lähdetään hakemaan yhdessä tekemällä erilaisia ääniä. 

Harjoitus alkaa aina hiljaisuudesta ja päättyy hiljaisuuteen.

 ”Tämä on hirmukätevä harjoitus, välillä äänet yltyvät valtavan voimakkaiksi. Ne, joiden on vaikeampi osallistua, pääsevät mukaan siivellä ja tulee kuitenkin sellainen olo, että on ollut mukana.”

– Ninja Kuosmanen, ohjaaja

Lue seuraavaksi: